OM KÖREN
PÅ GÅNG
FÖRESTÄLLNINGAR
UR PRESSEN
BLI MEDLEM
LÄNKAR


HUSET - ETT HEM FÖR UDDA
hus
"Huset - ett hem för udda" spelades 15 gånger på MAF Scen 3 under oktober och november 2010. Vi byggde ett flerfamiljshus fyllt av människor som du och jag: Skiftesarbetande småbarnsföräldrar, ensamma pensionärer, förälskade par som helt nyligen träffats och singlar som just kastat ut partnern. Och så andarna förstås... Här fanns också de som passerade och besökte huset - tidningsbud och elinstallatörer - och så de som ställt sig, eller bara hamnat, lite utanför.

Husets Kör befolkade scenen och huset, och bjöd även in ett fyramannaband. Till häftigt varierande musik ville vi gestalta möten och konflikter, främlingskap och samvaro i såväl tvättstugan, som vid sopsorteringskärlen och runt fikaborden. Musikaliskt blev det äktsvenskt och utländskt. Visa och Soul. Hasseåtage såväl som Crosby, Stills, Nash & Young.

Musikalisk ledning Eva Kunda Neidek, regi Oskar Stenström.

"Husets Kör ger tvättstugan plats på scen"
(Ur Vårt Malmö nr 9/2010)

neighbor udda

mingel

caféanneliekorv

Eva om Hus-projektet:
– Eva, vi tänkte göra en föreställning om ETT HUS nästa gång! Vad säger du om det!?
– Mmm…, sa jag. Det blir säkert… bra? (Min ande var fortfarande kvar i Kongo.) Ni menar alltså en föreställning om… ett hus?
– Jaa, ett hus! Visst verkar det superkul!!

Så här började det. Jag kastades in. Mitt i farstun. Skor huller om buller, en massa krokar på väggarna.Jag kände inte riktigt igen mig. Alltså. Vi hade ju redan ett hus. Var detta mer ett alternativt boende? En pendlarbostad i centrala stan för vilda helger och kvällar? Ett magiskt tillflyktshus för våra törstande själar?
Första husesynen gick stappligt. Vilka bodde här egentligen? Det berättades om en kaffestuga i närheten, och om en sur gubbe som sprang i tvättstugan och hängde upp arga lappar. Utanför krossade några ungar en ruta. En vovve och en ensam gammal tant. Jag frostade av frysen det första jag gjorde, i jakt på ursprungstankarna och de första idéerna. Och dom blev synliga till slut. Repertoaren tinade sakteliga fram.

Ett och ett halvt år har gått. Nu öppnar vi dörrarna – välkomna! Det blir gårdsfest och likvaka om vartannat, andar och helt verkliga postmän. Musiken tar oss med till olika rum och genom många färger och tapetlager. Framåt, bakåt, inåt, uppåt.

Samtidigt har det blivit dags för mig att flytta ut. Jo, så är det. I sju år har jag vandrat runt i Vårt Ståtliga Hus. Här har vi lekt och vilat tillsammans. Vi har putsat, sopat, polerat, sorterat och vädrat; dansat och sprungit i trapporna från vindens gnissel ända ner till den mörkaste källarbas. I smyg har jag eldat rökelse från andra länder i glömda vrår, tömt mina fickor i eldstaden och hängt upp hemmasydda gardiner vid jul- och vårstädning. Det har varit ett av mina musikaliska och kreativa hem – Husets Kör. Jag kommer att bära med mig dessa år med glad sångarvärmei hjärtat.

Länge leve kören och körens fina publik! Tack.

Eva Kunda Neidek
Konstnärlig ledare
2003-2010